EINDSPEL | LEVENSEINDE GESPREKKEN

Gezamenlijk stilstaan bij je eigen dood en bij meer

In ongeveer zeven bijeenkomsten met maximaal zeven delnemers van ongeveer twee uur confronteer je jezelf met je eindigheid. Je gaat op zoek naar de geest van je leven en wisselt uit: hoe zou ik die rode draad in mijn sterven terug willen zien? In de wetenschap dat het laveren blijft, tussen bepalen en overgave. Een ontroerende ontdekkingstocht, zeker als het nog niet aan de orde lijkt te zijn. In een groep van zeven sta je stil bij je sterven, je dood, je uitvaart en bij je 'wat ik nog zou willen'-lijst. Meestal resulteert dat alles in een persoonlijk 'draaiboek'. Dat is geen verplichting, hooguit een persoonlijke invulling. Daarin beschrijf je dan, hoe je zou willen sterven en uitvaren. Welke zorg je bij je levenseinde wilt. We gebruiken ook een 'zorgverklaring'. Dat is een gangbare invullijst rondom sterven. Ingevuld is dat een hulpmiddel om met naasten en met je huisarts te overleggen.

Uitvaart

Voor sommigen is een uitvaart iets voor de nabestaanden. Die mogen de vorm van het afscheid bepalen. Anderen willen dat juist zelf richting geven. Er is hieromtrent geen goed of fout.

 

Helderheid

Geen raadsels meer, hooguit overgave aan dat wat zal gebeuren. Heldere wensen, duidelijke communicatie voor het geval jij niet meer in staat bent, dat in alle rust en wijsheid te verwoorden. Zo doende neem je verantwoordelijkheid voor dat wat we niet weten. Voor velen is dat een geruststellende gedachte, weloverwogen....

Wat wil ik nog?

We besluiten de gesprekscyclus met aandacht voor levenslust.
De rest van je leven begint NU. Wat wil je nog? Sommigen pakken bij dit facet van het drieluik hun rode draad weer op. Anderen hebben geen wensen meer. Voldaan!

In de veiligheid van een huiskamersfeer

We leren elkaar vanaf het begin kennen door eigen ervaringen uit te wisselen. Elke groep heeft zijn eigen kleur. Gelijkwaardigheid is een gegeven. De sfeer is fijn-zinnig. We zijn samen lekenprofessionals. De ervaring leert dat gesprekken over dit niet alledaagse onderwerp lichtvoetig en inspirerend kunnen zijn. Dat is ook de bedoeling. Daarom willen deelnemers vaak verder.
Lees daarover meer in -vervolg-

 


Planning eerstvolgende huiskamergroepen in Zutphen:

Groep 16
Wekelijks start op dinsdagmorgen
11 juni 2019 van 10-12u
7e en laatste bijeenkomst 23 juli
Plaats: huiskamer Adriaan,
Oude Bornhof 10 Zutphen

Groep 17
Wekelijks start op woensdagavond
12 juni 2019 van 19-21u
7e en laatste bijeenkomst 24 juli
Plaats: huiskamer Adriaan,
Oude Bornhof 10 Zutphen

Groep 18
Tweewekelijks start op maandagavond
12 augustus 2019 van 19-21u
7e en laatste bijeenkomst 4 november
Plaats: huiskamer Adriaan,
Oude Bornhof 10 Zutphen

Groep 19
Wekelijks start op woensdagmiddag
25 september 2019 van 15-17u
7e en laatste bijeenkomst 6 november
Plaats: huiskamer Adriaan,
Oude Bornhof 10 Zutphen

Eerste trainingsgroep faciliteren eindspel: 2019 of 2020

info: adriaan@eindspel.com