EINDSPEL | LEVENSEINDE GESPREKKEN

'Wat is heerlijker dan goud?' vraagt de gouden koning.
De slang antwoordt: 'Het licht!'
En de koning vraagt verder: 'Wat is verkwikkender dan licht?'
'Het gesprek'.

Johann Wolfgang von Goethe

Mogelijkmaker Adriaan Bertens

Ik ben ontwikkelaar en community building facilitator. Anne en Imme zijn mijn twee volwassen kinderen. Van oorsprong ben ik logopedist/stottertherapeut. EINDSPEL is ontwikkeld samen met anderen en wordt vooralsnog door mij gefaciliteerd. Op aanvraag en op eigen instigatie.

Wat heb ik met de dood?

In 2004 heb ik een paar dagen op het randje gebalanceerd. Dat was destijds vooral eng voor mijn gezin. In het ziekenhuis in Vancouver. “Haalt hij het of niet? En hoe komt hij uit dit neurologisch accident??” We hadden tevoren nooit gepraat over sterven en uitvaart. Ik was toen 49 en dus was het geen thema. Hoezo dús? Het had zo maar gekund dat ik in een onomkeerbaar coma terecht was gekomen. En dan? Of dat ik toch overleden was. En dan?
Dan was het ‘raden maar’ geworden. Natuurlijk was dood niet helemaal onbekend terrein.

De inspiratie komt steeds vanuit onze liefde voor het fijn-zinnige gesprek. Thema's rond sterven, geregel en overgave, weten en niet weten, bezielen. Het gaat vooral om 'samenbeleving', om samen-spel.

Anderen over Adriaan

Adriaan luistert goed. (Ineke, 53)
Ik hield van zijn aanpak, ontwapenend en uitdagend. (Tineke, 40)
Hij hoort, wat er niet gezegd wordt. (Lesley, 32)
Hij mag wel wat zakelijker worden. (Joris, 61)
Hij staat zó open voor terugkoppeling. (Annet, 70)
Hij is echt betrouwbaar. (Riekje , 76)
Ik vond het bijzonder hoe Adriaan de deelnemers aanvoelde, echt luisterde en keek/observeerde, waardoor hij vaak de spijker op z'n kop sloeg en de gevoelige snaren raakte. Vanaf het begin heeft hij met ons voor veiligheid gezorgd.
(Astrid, 33)